Computer GK-7 - GK Study

Breaking

Computer GK-7

 


1. Which is the highest form?

A) Data

B) Information C) Knowledge D) All of above


2. Who is credited with the idea of using punch cards to control patterns in a waving machine?

A) Pascal

B) Hollerith

C) Babbage

D) Jacquard

3. What is an interpreter?

A) An interpreter does the conversion line by line as the program is

run

B) An interpreter is the representation of the system being designed

C) An interpreter is a general purpose language providing very efficient execution

D) None of the above




4. Which is a semi conductor memory?

A) Dynamic

B) Static

C) Bubble

D) Both a & b


5. RJ45 UTP cable has               Cables.

A) 2 pair B) 3 pair C) 4 pair D) 5 pair


6. Which of the following is not a valid size of a Floppy Disk?

A) 8?

B) 5 ¼?

C) 3 ½? D) 5 ½?


7. The earliest calculating devices are

A) Abacus

B) Clock

C) Difference Engine

D) None of these


8. Word length of a Personal Computer is     

A) 4 bits

B) 8 bits

C) 16 bits

D) 64 bits


9. What was the first computer to perform all calculation using electronics rather than wheels, ratchets, or mechanical switches?

A) Mark I

B) ABC C) Z3

D) None of above


10. A directly accessible appointment calendar is feature of a

resident package

A) CPU

B) Memory

C) Buffer

D) ALU


11. Which unit converts computer data into human readable form?

A) Input unit

B) Output unit

C) ALU

D) Control Unit


12. The full form of ALU is

A) Arithmetic Logic Unit

B) Array Logic Unit

C) Application Logic Unit

D) None of above


13. What produces useful information out of data?

A) Computer

B) Processing

C) Programming

D) none of above


14. Which of the following device was not invented by Babbage?

A) Pascaline

B) Difference Engine

C) Analytical Engine

D) None of above


15. A digital computer did not score over an analog computer in terms of

A) Speed

B) Accuracy

C) Reliability

D) Cost


16. Which number system is usually followed in a typical 32-bit computer?

A) Binary

B) Decimal

C) Hexadecimal

D) Octal


17. A computer has very low failure rate because it uses electronic components. It produces very consistent results. This is highlighted by which of the feature of computer?

A) Accuracy

B) Reliability C) Versatility D) Automatic


18. A paper printout of a document is known as

A) Softcopy output

B) Hardcopy output

C) Permanent Output

D) All of above


19. Which electronic component was made out of semiconductor material?

A) Vacuum tubes

B) Transistors

C) ICs

D) All of above


20. The act of retrieving existing data from memory is called

A) Read-out

B) Read from

C) Read

D) All of above


21. Which part of the computer is used for calculating and comparing?

A) Disk unit

B) Control unit

C) ALU

D) Modem


22. ABC is a

A) Special purpose computer

B) General purpose computer

C) All Purpose Computer

D) None of above

23. The computer code for the interchange of information between terminals is

A) ASCII

B) BCD

C) EBCDIC

D) All of above


24. When was the X window system born?

A) 1984

B) 1989

C) 1988

D) 1990


25. What is the first stage in software development?

A) Specification and design

B) Testing

C) System Analysis

D) Maintenance


26. Which of the following is valid statement?

A) Data in itself is useless unless it is processed

B) The data that is processed is called a program

C) The data which is not yet processed is information

D) Information is processed by computer to generate data.


27. The Second Generation Computer was based on             .

A) Vacuum Tube B) Silicon Chips C) Transistor

D) Bio Chips



28. EBCDIC stands for

A) Extended Binary Coded Decimal Interchange Code

B) Extended Bit Code Decimal Interchange Code

C) Extended Bit Case Decimal Interchange Code

D) Extended Binary Case Decimal Interchange Code


29. Personnel who design, program, operates and maintains computer equipment refers to

A) Console-operator

B) Programmer

C) Peopleware

D) System Analyst


30. IBM System/360 is

A) Mainframe Computer

B) Mini Computers C) Micro Computers D) None of above


31. A system is

A) an integration of different units so as to achieve an objective

B) input unit

C) input and output unit

D) input, output and storage units


32. Which of the following programming language started from second generation?

A) Cobol B) BASIC C) C

D) LISP


33. The translator program used in assembly language is called

A) Compiler

B) Interpreter C) Assembler D) Translator


34. EEPROM stands for

A) Electrically Erasable Programmable Read Only Memory

B) Easily Erasable Programmable Read Only Memory

C) Electronic Erasable Programmable Read Only Memory

D) None of the above


35. Regarding data, computers are very good at

A) store

B) Processing

C) retrieve

D) All of above


36. Bit map terminal

A) support display containing multiple windows

B) require considerable amount of video RAM

C) requires tremendous amount of copying and hence low performance

D) all of above


37. First generation computers used               for memory

A) vacuum tubes

B) silicon chips

C) magnetic drum

D) RAM


38. Which of the following memories allows simultaneous read and write operations?

A) ROM B) RAM

C) EPROM

D) None of above


39. EPROM can be used for

A) Erasing the contents of ROM

B) Reconstructing the contents of ROM

C) Erasing and reconstructing the contents of ROM D) Duplicating ROM


40. ENIAC uses

A) Decimal Numbering System

B) Octal Numbering System

C) Binary Numbering System

D) Hexadecimal Numbering System


41. A term associated with the comparison of processing speeds of different computer system is:

A) EFTS

B) MPG

C) MIPS D) CPS


42. which of the following is problem oriented language?

A) High level language

B) Machine language C) Assembly language D) Low level language


43. A 32 bit microprocessor has the word length equal to

A) 2 byte B) 32 byte C) 4 byte D) 8 byte


44. The term GIGO is related to

A) Accuracy

B) Reliability C) Versatility D) Automatic


45. Web cam is an

A) input unit device B) output unit device C) processing device

D) Input and Output device


46. Bit stands for A) Binary digits B) bit of system C) a part of byte D) All of above


47. Access time is

A) seek time + latency time

B) seek time

C) seek time ? latency time

D) latency time


48. Which device can understand difference between data &

programs?

A) Input device

B) Output device

C) Memory

D) Microprocessor


49. Which of the following is a read only memory storage device?

A) Floppy Disk

B) CD-ROM

C) Hard Disk

D) None of these


50. Symbolic logic was discovered by

A) George Boole

B) Herman Hollerith

C) Van Neumann

D) Basic Pascal








1-C       2-D       3-B        4-D     5-C       6-D      7-A       8-B         9-B     10-B

11-B     12-A    13-B     14-A    15-B     16-A    17-B     18-B     19-C     20-D

21-C     22-A    23-A    24-A    25-C     26-A    27-C     28-A    29-C     30-A

31-A    32-A    33-C     34-A    35-D    36-D    37-C    38-B     39-C     40-A

41-C     42-A    43-C    44-A    45-A    46-A    47-A    48-D    49-B     50-A

कोई टिप्पणी नहीं:

टिप्पणी पोस्ट करें