Computer GK-9 - GK Study

Breaking

Computer GK-9

Computer General knowledge for all competitive exam like ibps,ssc,mppsc,vyapam,RRB. Don't forget to follow our website to get notifications on your email

251. Microprocessors can be used to make
A) Computer
B) Digital systems
C) Calculators
D) All of the above

252. Which statement is valid about computer program?
A) High level languages must be converted into machine language to execute
B) High level language programs are more efficient and faster to execute
C) It is more difficult to identify errors in high level language program than in low level programs
D) All of above

253. By programmable machine we mean
A) computers
B) modern television
C) washing machines
D) anything that can be set to perform different tasks with suitable programs

254. Which of the following is a secondary memory device?
A) Keyboard
B) Disk
C) ALU
D) All of the above

255. The memory which is programmed at the time it is manufactured
A) ROM B) RAM C) PROM
D) EPROM

256. One of the popular mass storage device is CD ROM. What does
CD ROM stand for?
A) Compactable Read Only Memory
B) Compact Data Read Only Memory
C) Compactable Disk Read Only Memory
D) Compact Disk Read Only Memory

257. Identify the true statement
A) Computers are 100% accurate but it can suffer from GIGO
B) Computers are reliable because they use electronic component which have very low failure rate
C) Computer is never tired and does not suffer from boredom
D) All of above

258. FORTRAN is
A) File Translation
B) Format Translation C) Formula Translation D) Floppy Translation

259. The programs which are as permanent as hardware and stored in ROM is known as
A) Hardware B) Software C) Firmware D) ROM ware

260. Which of the following memories must be refreshed many times per second?
A) Static RAM
B) Dynamic RAM C) EPROM
D) ROM

261. What do you call the translator which takes assembly language program as input & produce machine language code as output?
A) Compiler
B) Interpreter C) Debugger D) Assembler

262. Serial access memories are useful in applications where
A) Data consists of numbers
B) Short access time is required
C) Each stored word is processed differently
D) Data naturally needs to flow in and out in serial form

263. In               mode, the communication channel is used in both directions at the same time?
A) Full-duplex
B) Simplex
C) Half-duplex
D) None of the above

264. Who invented Slide Rules?
A) John Napier
B) William Oughtred C) Gottfried Leibnitz D) Blaise Pascal

265. The proper definition of a modern digital computer is
A) An electronic automated machine that can solve problems involving words and numbers
B) A more sophistic and modified electronic pocket calculator
C) Any machine that can perform mathematical operations
D) A machine that works on binary code

266. Memory is made up of
A) Set of wires
B) Set of circuits
C) Large number of cells
D) All of these

267. Which of the following is the most powerful computers?
A) Mainframe Computer
B) Mini Computers C) Micro Computers D) Super Computers

268. Which of the printers used in conjunction with computers uses dry ink powder?
A) Daisy wheel printer
B) Line printer
C) Laser printer
D) Thermal printer

269. What is the path from which data flow in a computer system is known as
A) Car
B) Bus
C) Truck
D) Road

270. Which term is used to describe RAM?
A) Dynamic RAM (DRAM) B) Static RAM (SRAM)
C) Video RAM (VRAM) D) All of the above

271. In which year was chip used inside the computer for the first time?
A) 1964
B) 1975
C) 1999
D) 1944

272. Assembly language started to be used from
A) first generation computers
B) second generation computers
C) third generation computers
D) fourth generation computers

273. Which technology is more reliable?
A) Mechanical
B) Electro-Mechanical
C) Electronic
D) For reliability it does not matter. So all of above are reliable


274. Which of the following is not an XT microprocessor?
A) 8006
B) 8086
C) 8088
D) None of above

275. Hard disk is coated in both side with
A) Magnetic metallic oxide
B) Optical metallic oxide
C) Carbon layer
D) All of the above

276. ASCII stands for
A) American Stable Code for International Interchange
B) American Standard Case for Institutional Interchange
C) American Standard Code for Information Interchange
D) American Standard Code for Interchange Information

277. Raw facts and figures about any particular topic are
A) Information
B) facts
C) data
D) none of above

278. A computer can solve more than one kind of problem. This is related to which of the following characteristics?
A) Accuracy
B) Reliability
C) Versatility
D) Automatic

279. From which generation computers the printers were used?
A) first
B) second
C) third
D) fourth

280. How many symbols exist in Baudot code?
A) 32
B) 116
C) 58
D) 76

281. Following IC chip integrates 100 thousands electronic components per chip
A) SSI B) MSI
C) LSI D) VLSI

282. An application program that helps the user to change any number and immediately see the result of that change is
A) Desktop publishing program
B) Database
C) Spreadsheet
D) All of above

283. In 1830, Charles Babbage designed a machine called the Analytical Engine which he showed at the Paris Exhibition. In which year was it exhibition?
A) 1820
B) 1860
C) 1855
D) 1870

284. What is the name of the new color laptop computer which is powered by a 386 processor at 33 MHz and is built by Epson? A) AX3/33
B) NEC-20
C) Magnum 2000
D) HCL-3000

285. In analog computer
A) Input is first converted to digital form
B) Input is never converted to digital form
C) Output is displayed in digital form
D) All of the above

286. Which of the following computer is not invented by J.P. Eckert and John Mauchly?
A) ENIAC B) EDVAC C) UNIVAC D) EDSAC

287. When was the company named IBM?
A) 1914
B) 1924
C) 1975
D) None of above

288. Which of the following storage device can store the largest amount of data?
A) Hard Disks
B) Flash Disks
C) Blu-Ray Disks
D) DVDs

289. Who invented Mark I?
A) Howard Aikin
B) J. P. Eckert
C) John Mauchley
D) John v. Atanasoff

290. ALU is
A) Arithmetic Logic Unit
B) Array Logic Unit
C) Application Logic Unit
D) None of above

291. A computer program that converts an entire program into machine language at one time is called a/an
A) Interpreter
B) CPU
C) Compiler
D) Simulator

292. When did arch rivals IBM and Apple Computers Inc. decide to join hands?
A) 1978
B) 1984
C) 1990
D) 1991

293. The purpose of vacuum tube was to NOT act like
A) an amplifier
B) a switch
C) a router
D) None of above

294. As compared to diskettes, the hard disks are
A) More expensive B) More portable C) Less rigid
D) Slowly accessed

295. Which of the following is the most quickly accessible storage?
A) RAM
B) Registers
C) Disks
D) Pen Drive

296. The octal equivalence of 111010 is
A) 81
B) 72
C) 71
D) None of above

297. Excessive parallel processing is related to
A) First generation
B) Fourth generation C) Fifth Generation D) Third generation


298. Second generation computers were developed during
A) 1949 to 1955
B) 1956 to 1965
C) 1965 to 1970
D) 1970 to 1990

299. What do you call a single point on a computer screen?
A) Cell
B) Element
C) Pixel
D) Bit

300. Mostly which of the following device is used to carry user files?
A) Floppy Disk
B) Hard Disk
C) RAM
D) CDROM


251-D    252-A    253-A    254-B     255-C     256-D    257-D    258-C     259-C     260-B


261-D    262-D    263-A    264-B     265-A    266-C     267-D    268-C     269-B     270-D
271-B     272-B     273-C     274-D    275-A    276-C     277-C     278-C     279-B     280-A
281-C     282-C     283-C     284-A    285-B     286-D    287-B     288-A    289-A    290-A
291-C     292-D    293-C     294-A    295-B     296-B     297-C     298-B     299-C     300-A

कोई टिप्पणी नहीं:

टिप्पणी पोस्ट करें