Computer GK-8 - GK Study

Breaking

Computer GK-8

Computer General knowledge for all competitive exam like ibps,ssc,mppsc,vyapam,RRB. Don't forget to follow our website to get notifications on your email


201. Which of the following is not valid statement?
A) Hard is referred to mean something temporary
B) Hard is used to mean something tangible
C) Soft is used to mean something permanent
D) Soft is used to mean something tangible
202. Digital devices are
A) Digital Clock
B) Automobile speed meter
C) Clock with a dial and two hands
D) All of them


203. Primary memory stores
A) Data alone
B) Programs alone
C) Results alone
D) All of these

204. After copying the content how many times can you paste?
A) 1
B) 16
C) 32
D) Many

205. WAN stands for
A) Wap Area Network B) Wide Area Network C) Wide Array Net
D) Wireless Area Network

206. An error in computer data is called
A) Chip B) Bug C) CPU
D) Storage device

207. The instructions for starting the computer are house on
A) Random access memory
B) CD-Rom
C) Read only memory chip
D) All of above

208. 1 nibble equals to
A) 1 bits B) 2 bits C) 4 bits D) 8 bits

209. Perforated paper used as input of output media is known as
A) paper tapes
B) magnetic tape
C) punched papers tape
D) card punch

210. The secondary storage devices can only store data but they cannot perform
A) Arithmetic Operation
B) Logic operation
C) Fetch operations
D) Either of the above

211. Which American computer company is called Big Blue?
A) Microsoft
B) Compaq Corp
C) IBM
D) Tandy Svenson

212. It was in 2028 BS the                was brought in to calculate census data.
A) IBM 1400
B) IBM 1401
C) ICL 2950
D) None of above

213. Who is the inventor of ABC Computer?
A) John v. Atanasoff
B) Clifford Berry C) Both of above D) None of above

214. Which of the following is the largest unit?
A) data
B) field
C) record
D) database file

215. Find out who is not the inventor of transistors among following names
A) John Burdeen
B) William Shockley C) Walter Brattain D) Lee de Forest

216. Which of the following is not true for a magnetic disk?
A) It is expensive relative to magnetic tape
B) It provides only sequential access to stored data
C) Users can easily update records by writing over the old data
D) All of above

217. A disadvantage of the laser printer is
A) It is quieter than an impact printer
B) It is very slow
C) The output is of a lower quality
D) None of the above

218. The most commonly used standard data code to represent alphabetical, numerical and punctuation characters used in electronic data processing system is called
A) ASCII
B) EBCDIC C) BCD
D) All of above

219. Which access method is used to access cassette tape?
A) Direct
B) Sequential
C) Both of the above
D) None of the above

220. A Compiler is           
A) a combination of computer hardware
B) a program which translates from one high-level language to another
C) a program which translates from one high-level to a machine level language
D) None of these

221. Which unit holds data temporarily?
A) Input unit
B) Secondary storage unit
C) Output Unit
D) Primary Memory Unit

222. The computer size was very large in
A) First Generation
B) Second Generation
C) Third Generation
D) Fourth Generation

223. A name or number used to identify storage location devices?
A) A byte
B) A record
C) An address
D) All of above

224. Which of the following is not computer language?
A) High level language
B) Medium level language
C) Low level language
D) All of the above

225. Reading data is performed in magnetic disk by
A) Read/write leads
B) Sectors
C) Track
D) Lower surface

226. IBM 7000 digital computer A) Belongs to second generation B) Uses VLSI
C) Employs semiconductor memory
D) Has modular constructions


227. Which of the following is not electro-mechanical computer?
A) Mark I B) ABC
C) Zuse
D) UNIVAC

228. The term ‘computer’ is derived from
A) Greek language
B) Sanskrit language
C) Latin language
D) German language

229. Which statement is valid about magnetic tape?
A) It is a plastic ribbon
B) It is coated on both sides with iron oxide
C) It can be erased and reused
D) All of above

230. Which of the following is first generation computer?
A) EDSAC
B) IBM 1401
C) CDC 1604
D) ICL 2950

231. A hard copy would be prepared on a
A) Line printer
B) Dot matrix Printer
C) Typewriter terminal
D) All of the above

232. The term GIGO is relate to which characteristics of computers?
A) Speed
B) Automatic C) Accuracy D) Reliability

233. Which of the following programming language were used in first generation computers?
A) Machine language B) Assembly language C) Both of above
D) None of above

234. To locate a data item for storage is
A) Field
B) Feed
C) Database
D) Fetch

235. Who used punched cards practically for the first time in the history of computers?
A) Charles Babbage
B) Dr. Herman Hollerith
C) Howard Aikin
D) Joseph Jacquard

236. Hard disk is coated in both sides with
A) Magnetic metallic oxide
B) Optical metallic oxide
C) Carbon layer
D) All of the above

237. Which of the following term means to reckon?
A) putare
B) com
C) computa
D) computar

238. An input /output device at which data enters or leaves a computer system is
A) Keyboard B) Terminal C) Printer
D) Plotter

239. Which of the following is first generation of computer
A) EDSAC
B) IBM-1401
C) CDC-1604
D) ICL-2900

240. A name or number used to identify a storage location is called
A) A byte
B) A record
C) An address
D) All of above

241. Computer professionals working in a computer centre are
A) Software B) Firmware C) Hardware
D) Humanware

242. The first general purpose electronic computer in the world was
A) UNIVAC B) EDVAC C) ENIAC
D) All of above

243. The contents of information are stored in
A) Memory data register
B) Memory address register
C) Memory arithmetic registers
D) Memory access register

244. Which of the following is correct full form of BCD?
A) Binary Coded Decimal
B) Bit Coded Decimal C) Binary Coded Digit D) Bit Coded Digit

245. Which was the world’s first microcomputer that used Intel
80386 microprocessor chip?
A) IBM PS/2
B) HP-9830
C) DeskPro-386
D) IBM-360

246. The qualitative or quantitative attribute of a variable or set of variables is termed as
A) data
B) information
C) both of above
D) none of above

247. Main storage is also called
A) Accumulator B) Control Unit C) Register Unit D) Memory

248. Which of the following are (is) considered to be video component?
A) Resolution B) Color depth C) Refresh rate
D) All of the alcove

249. For what Antikyathera was used?
A) For counting
B) For Calculating tax collection
C) For calculating astronomical positions
D) For calculating firing weapons

250. Memory unit is one part of
A) Input device
B) Control unit
C) Output device
D) Central Processing Unit



201-B     202-A    203-D    204-D    205-B     206-B     207-C     208-C     209-A    210-D
211-C     212-B     213-C     214-D    215-D    216-B     217-D    218-A    219-B     220-C
221-D    222-A    223-C     224-B     225-A    226-D    227-D    228-C     229-D    230-A
231-D    232-C     233-A    234-D    235-B     236-A    237-A    238-B     239-A    240-C
241-D    242-C     243-A    244-A    245-C     246-A    247-D    248-D    249-C     250-D

कोई टिप्पणी नहीं:

टिप्पणी पोस्ट करें