Computer GK-12 - GK Study

Breaking

Computer GK-12

Computer General knowledge for all competitive exam like ibps,ssc,mppsc,vyapam,RRB. Don't forget to follow our website to get notifications on your email


401. Which was the computer conceived by Babbage?
A) Analytical Engine
B) Arithmetic Machine
C) Donald Kunth
D) All of above

402. The processing speed of first generation computers was
A) milliseconds B) microseconds C) nanoseconds D) picoseconds

403. Model 5100 was            in 1957.
A) The first PC built by IBM
B) The first PC built by Apple
C) The first PC built by Motorola
D) The first PC built by Intel

404. VGA is
A) Video Graphics Array
B) Visual Graphics Array
C) Volatile Graphics Array
D) Video Graphics Adapter

405. A kind of scanner MICR is the short form of
A) Magnetic Ink Character Reader
B) Magnetic Ink Code Reader
C) Magnetic Ink Cases Reader
D) None

406. Which of the following is not a class based on size?
A) Mainframe Computer
B) Micro Computer
C) Mini Computer
D) Digital Computer

407. Which 8-bit chip was used in many of today’s TRS-80 computers?
A) Z-8000
B) Motorola 6809
C) Z-8808
D) Z-80

408. Which of the following disk is fixed disk?
A) Hard Disks
B) Flash Disks
C) Blu-Ray Disks
D) DVDs

409. Which of the following professions has not been affected by personal computers?
A) Medical
B) Clerical and law
C) Accounting
D) None of the above

410. The word Abacus is derived from Abax, a word from
A) Latin language
B) Greek Language C) Sanskrit language D) Ancient Egypt

411. In latest generation computers, the instructions are executed
A) Parallel only
B) Sequentially only
C) Both sequentially and parallel
D) All of above

412. Which of the following memory medium is not used as main memory system?
A) Magnetic core
B) Semiconductor C) Magnetic tape D) Both a and b

413. An online backing storage system capable of storing larger quantities of data is
A) CPU
B) Memory
C) Mass storage
D) Secondary storage

414. A kind of serial dot-matrix printer that forms characters with magnetically-charged ink sprayed dots is called
A) Laser printer
B) Ink-jet printer C) Drum printer D) Chan printer

415. Which of the following does not affect the resolution of a video display image?
A) Bandwidth
B) Raster scan rage
C) Vertical and horizontal lines of resolution
D) Screen size


416. Which of the following printing devices an output composed of a series of data?
A) Wire matrix printer
B) Band printer
C) Wang image printer
D) Both a and c

417. Which of the following is an example of fifth generation computer?
A) PIM/m
B) ICL 2950
C) IBM 1401
D) None of above

418. Magnetic disks are the most popular medium for
A) Direct access
B) Sequential access
C) Both of above
D) None of above

419. Which of the following is not a third generation computer?
A) IBM 360
B) IBM 1401
C) PDP-8
D) HP2115

420. The number of records contained within a block of data on magnetic tape is defined by the
A) Block definition
B) Record contain clause
C) Blocking factor
D) Record per block

421. Mark I is also known as
A) American Sequence Controlled Calculator
B) Automatic Sequence Calculating Controller C) American Sequence Controlled Computer D) Automatic Sequence Controlled Calculator

422. Which of the following registers is loaded with the contents of the memory location pointed by the PC?
A) Memory address registers
B) Memory data registers
C) Instruction register
D) Program counter

423. Which of the following are the cheapest memory devices in terms of Cost/Bit?
A) Semiconductor memories
B) Magnetic Disks C) Compact Disks D) Magnetic Tapes

424. MIS is designed to provide information needed for effective decision making by?
A) Consumers
B) Workers
C) Foremen
D) Managers

425. Which is valid statement
A) 1 KB = 1024 Bytes
B) 1 MB = 1024 Bytes C) 1 KB = 1000 Bytes D) 1 MB = 1000 Bytes

426. Latency time is
A) Time to spin the needed data under head
B) Time to spin the needed data under track
C) Time to spin data under sector
D) All of above

427. Who built the first Mechanical Calculator
A) Joseph Marie Jacquard
B) John Mauchly
C) Blaise Pascal
D) Howard Aiken

428. The most important advantage of a video disk is
A) Compactness
B) Potential capacity
C) Durability
D) Cost effectiveness

429. Which of the following generation computers had expensive operation cost?
A) First
B) Second
C) Third
D) Fourth

430. An IBM system/38 represents the computer class of:
A) Small-scale computer
B) Medium-scale computer
C) Large-scale computer
D) Super computer

431. Another word for a daisy wheel printer
A) Petal printer
B) Golf ball printer
C) Laser printer
D) Line printer

432. Cursor is a                 
A) Pixel
B) Thin blinking line C) Pointing device D) None of these

433. Which device is used to backup the data?
A) Floppy Disk
B) Tape
C) Network Drive
D) All of the above

434. Which of the following printers are you sure will not to use if your objective is to print on multi carbon forms?
A) Daisy wheel B) Dot matrix C) Laser
D) Thimble

435. Which of the following items are examples of storage devices?
A) Floppy / hard disks
B) CD-ROMs
C) Tape devices
D) All of the above

436. ASCII and EBCDIC are the popular character coding systems.
What does ASCII stand for?
A) American Stable Code for International Interchange B) American Standard Case for Institutional Interchange C) American Standard Code for Information Interchange D) American Standard Code for Interchange Information

437. Which computers are used as servers for any medium sized organizations?
A) Mainframe Computer
B) Mini Computers C) Micro Computers D) Super Computers

438. Slide Rules was invented in
A) 1614
B) 1617
C) 1620
D) None of above

439. A normal CD-ROM usually can store up to                data?
A) 680 KB
B) 680 Bytes
C) 680 MB D) 680 GB


440. Which of the following required large computer memory?
A) Imaging B) Graphics C) Voice
D) All of above

441. Which was the computer conceived by Babbage?
A) Analytical engine
B) Arithmetic machine
C) Donald Knuth
D) All of above

442. The lower deck of an abacus is known as
A) heaven
B) sky
C) earth
D) floor

443. All modern computer operate on
A) Information
B) Floppies
C) Data
D) Word

444. The computer that can input analog signals and return result in digital form
A) Analog Computers B) Digital Computers C) Hybrid Computers
D) Mainframe Computers

445. Offline device is
A) A device which is not connected to CPU B) A device which is connected to CPU
C) A direct access storage device
D) An I/O device

446. What is the latest write-once optical storage media?
A) Digital paper
B) Magneto-optical disk
C) WORM disk
D) CD-ROM disk

447. Which of the following programming language started from second generation?
A) LISP B) C
C) QBASIC
D) FORTRAN

448. Which one of the following input device is user- programmable?
A) Dumb terminal B) Smart terminal C) VDT
D) Intelligent terminal

449. Floppy disks typically in diameter
A) 3?
B) 5.25? C) 8?
D) All of above

450. Current SIMMs have either     or    connectors (pins)
A) 9 or 32
B) 30 or 70
C) 28 or 72

D) 30 or 72


401-A    402-A    403-A    404-A    405-A    406-D    407-D    408-A    409-D    410-A
411-C     412-C     413-C     414-B     415-D    416-D    417-A    418-C     419-B     420-C
421-D    422-C     423-C     424-D    425-A    426-A    427-C     428-B     429-A    430-A
431-B     432-B     433-D    434-C     435-D    436-C     437-B     438-C     439-C     440-D
441-A    442-C     443-C     444-C     445-A    446-D    447-D    448-D    449-D    450-D

कोई टिप्पणी नहीं:

टिप्पणी पोस्ट करें