Computer GK-11 - GK Study

Breaking

Computer GK-11

Computer General knowledge for all competitive exam like ibps,ssc,mppsc,vyapam,RRB. Don't forget to follow our website to get notifications on your email


351. Number crunchier is the informal name for
A) Mini computer B) Super computer C) Microcomputer
D) Mainframe computer

352. RATS stand for
A) Regression Analysis Time Series B) Regression Analysis Time Sharing C) Real Analysis Series
D) All of above

353. Which technology is used in Compact disks?
A) Mechanical
B) Electrical
C) Electro Magnetic
D) Laser

354. Different components of the motherboard of a PC unit are linked together by sets of parallel electrical conducting lines. What are these lines called?
A) Conductors
B) Buses
C) Connectors
D) Consecutives

355. Which is the first electronic digital computer?
A) ENIAC B) MARK I C) Z3
D) ABC

356. Which of the following is a storage device?
A) Tape
B) Hard Disk
C) Floppy Disk
D) All of the above

357. The metal disks, which are permanently housed in, sealed and contamination free containers are called
A) Hard disks
B) Floppy disk
C) Winchester disk
D) Flexible disk

358. A computer program that converts an entire program into machine language is called a/an
A) Interpreter
B) Simulator
C) Compiler
D) Commander

359. Intel corporation produces chips for which computers?
A) IBM PCs
B) Apple/Macintosh PCs
C) Both of above
D) None of above

360. The first microprocessor built by the Intel corporation was called
A) 8008
B) 8080
C) 4004
D) 8800

361. Which of the following is not a class of computers based on size?
A) Mainframe Computers
B) Mini Computers C) Micro Computers D) Super Computers

362. Who invented EDSAC?
A) John v. Neumann
B) J.P. Eckert and John Mauchley
C) Maurice Wilkes
D) Howard Aiken

363. EEPROM stands for
A) Electrically Erasable Programmable Read Only Memory
B) Electronic Erasable Programmable Read Only Memory
C) Easily Erasable Programmable Read Only Memory
D) Easily Erasable Programmable Read Only Memory

364. Which of the following is a class of computers based on model?
A) Digital Computer
B) Hybrid Computers C) Analog Computers D) AT Computers

365. What are the computers called that performs calculations and comparisons usually in the binary numbering system? A) Analog Computers
B) Digital Computers
C) Hybrid Computers
D) None of above

366. ASCII stands for
A) American Standard Code for Information Interchange
B) American Scientific Code for International Interchange C) American Standard Code for Intelligence Interchange D) American Scientific Code for Information Interchange

367. The data recording format in most of the modern magnetic tape is
A) 7-bit ASCII
B) 7-bit EBCDIC C) 8-bit ASCII
D) 8-bit EBCDIC


368. Why ABC computer is called so?
A) Because it was developed by Atanasoff and Berry
B) Because it was thought to be the first computer so named with first alphabets of English
C) Both of above are the reason to name the computer ABC D) None of above are true

369. Who designed the first electronics computer ? ENIAC/
A) Von Neumann
B) Joseph M Jacquard
C) J. P. Eckert and J. W. Mauchly
D) All of above

370. Central Processing Unit is combination of
A) Control and storage
B) Control and output unit
C) Arithmetic logic and input unit
D) Arithmetic logic and control unit

371. IBM 1401 computer was
A) Mainframe Computer
B) Mini Computers C) Micro Computers D) None of above

372. Time during which a job is processed by the computer is
A) Delay times
B) Real time
C) Execution time
D) Down time

373. CD-ROM stands for
A) Compactable Read Only Memory
B) Compact Data Read Only Memory
C) Compactable Disk Read Only Memory
D) Compact Disk Read Only Memory

374. Which unit converts user data into machine readable form?
A) Input unit
B) Output unit
C) ALU
D) Control Unit

375. Which unit is known as nerve center of computer?
A) ALU B) CU
C) Memory
D) Registers

376. What does the disk drive of a computer do?
A) Rotate the disk
B) Read the disk
C) Load a program from the disk into the memory
D) Both b and c

377. Access time is
A) seek time + latency time
B) seek time
C) seek time
D) latency time

378. Who invented the microprocessor?
A) Marcian E Huff
B) Herman H Goldstein
C) Joseph Jacquard
D) All of above

379. MICR stands for
A) Magnetic Ink Character Reader
B) Magnetic Ink Code Reader C) Magnetic Ink Case Reader D) None of the above

380. The Width of a processor’s data path is measured in bits.
Which of the following are common data paths?
A) 8 bits
B) 12 bits C) 16 bits D) 32 bits

381. MSI is the abbreviation of
A) Medium Scale Integrated
B) Medium System Integrated
C) Medium Scale Intelligent
D) Medium System Intelligent

382. IMB launched its first personal computer called IBM-PC in
1981. It had chips from Intel, disk drives from Tandon, operating system from Microsoft, the printer from Epson and the application software from everywhere. Can you name the country which contribute
A) India
B) China
C) Germany
D) Taiwan

383. Which statement is valid about interpreter?
A) It translates one instruction at a time
B) Object code is saved for future use
C) Repeated interpretation is not necessary
D) All of above

384. Easily reloctable language is
A) Machine language
B) Assembly language
C) High level language
D) Medium level language

385. Which of the following memories needs refresh?
A) SRAM B) DRAM C) ROM
D) All of above

386. Through which device the main components of the computer communicate with each other?
A) Keyboard
B) System Bus
C) Monitor
D) Memory

387. What type of device is computer keyboard?
A) Memory
B) Output C) Storage D) Input

388. Which is the limitation of high level language?
A) Lower efficiency
B) Machine dependence
C) machine level coding
D) None of above

389. An example of a digital device can be
A) Digital clock
B) Automobile speed meter
C) Clock with a dial and two hands
D) All of the above

390. Which of the following is not true?
A) Transistors are much smaller
B) Transistors produce low heat
C) Transistors were less reliable
D) Transistors were used in radios and other electronic devices

391. A characteristic of card systems is:
A) Slowness in processing data
B) Using cards as records of transactions
C) Needing a larger DP staff
D) All of the above


392. The full form of EEPROM is
A) Electrically Erasable Programmable Read Only Memory
B) Easily Erasable Programmable Read Only Memory
C) Electronic Erasable Programmable Read Only Memory
D) None of the above

393. The original ASCII code used__bits of each byte, reserving that last bit for error checking
A) 5
B) 6
C) 7
D) 8

394. A computer programmer
A) Does all the thinking for a computer
B) Can enter input data quickly
C) Can operate all types of computer equipments
D) Can draw only flowchart

395. Fifth generation computer is also known as
A) Knowledge information processing system
B) Very large scale integration (VLSI) C) Both of above
D) None of above

396. The commonly used standard data code to represent alphabetical, numerical and punctuation characters used in electronic data processing system is called
A) ASCII
B) EBCDIC C) BCD
D) All of above

397. Which of the following have low failure rate?
A) mechanical devices
B) electronic devices
C) electro-mechanical devices
D) None of above

398. Which of the following memories need refresh?
A) SRAM B) DRAM C) ROM
D) All of the above

399. A typical personal computer used for business purposes would have   of RAM.
A) 4 KB B) 16 K C) 64 K D) 256 K

400. The ALU of a computer normally contains a number of high speed storage element called
A) Semiconductor memory
B) Registers
C) Hard disks
D) Magnetic disk




351-b     352-A    353-D    354-B     355-D    356-D    357-C     358-C     359-A    360-C
361-D    362-C     363-A    364-D    365-B     366-A    367-D    368-B     369-C     370-D
371-A    372-C     373-D    374-A    375-A    376-D    377-A    378-A    379-A    380-A
381-A    382-D    383-B     384-B     385-B     386-B     387-D    388-A    389-A    390-C
391-D    392-A    393-C     394-A    395-A    396-D    397-B     398-B     399-D    400-B

कोई टिप्पणी नहीं:

टिप्पणी पोस्ट करें