Computer GK-10 - GK Study

Breaking

Computer GK-10

Computer General knowledge for all competitive exam like ibps,ssc,mppsc,vyapam,RRB. Don't forget to follow our website to get notifications on your email





301. Which of the following computer implemented binary numbers, perform calculations using electronics and implemented separate computation and memory for the first time?
A) Mark I B) ABC
C) Z3
D) None of above

302. FORTRAN is a programming language. What does FORTRAN
stand for?
A) File Translation
B) Format Translation C) Formula Translation D) Floppy Translation

303. Which of the following memories needs refreshing?
A) SRAM B) DRAM C) ROM
D) All of above

304. Can you tell what passes into and out from the computer via its ports?
A) Data
B) Bytes
C) Graphics
D) Pictures

305. An output device that uses words or messages recorded on a magnetic medium to produce audio response is
A) Magnetic tape
B) Voice response unit
C) Voice recognition unit
D) Voice band

306. Which of the items below are considered removable storage media?
A) Removable hard disk cartridges
B) (Magneto-optical) disk C) Flexible disks cartridges D) All of the above

307. Which of the following is not purely output device?
A) Screen B) Printer C) Speaker D) Plotter

308.      Who developed a mechanical device in the
17th century that could add, subtract, multiple,
divide and find square roots?
A) Napier
B) Babbage
C) Pascal
D) Leibniz

309. The first Macintosh computer was from
A) First generation
B) Second generation
C) Third generation
D) Fourth generation

310. Which of the following is not a form of data?
A) numbers and characters
B) images
C) sound
D) none of above

311. Which is not a computer classification?
A) mainframe
B) maxframe
C) mini
D) notebook

312. The control unit of a microprocessor
A) Stores data in the memory
B) Accepts input data from keyboard C) Performs arithmetic/logic function D) None of above

313. Which of the following is internal memory?
A) Disks
B) Pen Drives
C) RAM D) CDs

314. Which operation is not performed by computer
A) Inputting B) Processing C) Controlling
D) Understanding

315. Floppy disks which are made from flexible plastic material are also called?
A) Hard disks
B) High-density disks
C) Diskettes
D) Templates

316. The magnetic storage chip used to provide non-volatile direct access storage of data and that have no moving parts are known as
A) Magnetic core memory
B) Magnetic tape memory
C) Magnetic disk memory
D) Magnetic bubble memory

317. A collection of related instructions organized for a common purpose is referred to as
A) File
B) Database
C) Program
D) None of above

318. Plotter accuracy is measured in terms of repeatability and
A) Buffer size
B) Resolution
C) Vertical dimensions
D) Intelligence

319. Computer instructions written with the use of English words instead of binary machine code is called
A) Mnemonics
B) Symbolic code
C) Gray codes
D) Opcode

320. Which language is directly understood by the computer without translation program?
A) Machine language
B) Assembly language
C) High level language
D) None of above


321. On which aspect the analog computers are better than digital?
A) Speed
B) Accuracy C) Reliability D) Automatic

322. Which of the following processors use RISC technology?
A) 486dx
B) Power PC C) 486sx
D) 6340

323. Which of the following machine was not invented by Charles
Babbage?
A) Tabulating Machine
B) Analytical Engine C) Difference Engine D) Both C and D

324. How many numbers could ENIAC store in its internal memory
A) 100
B) 20
C) 80
D) 40

325. The subject of cybernetics deals with the science of
A) Genetics
B) Control and communication
C) Molecular biology
D) Biochemistry

326. Why ABC is considered electro-mechanical computer?
A) Because it was invented before electronic computers were developed
B) Because there are wheels, drums, bars to rotate and move to produce result
C) Because they use the flow of electrons in different component
D) None of above

327. Binary circuit elements have
A) One stable state B) Two stable state C) Three stable state D) None of above

328. Which of the following is used for manufacturing chips?
A) Control bus B) Control unit C) Parity unit
D) Semiconductor

329. Which of the following is not a micro computer?
A) Laptop PCs
B) Tablet PCs
C) Desktop PCs
D) None of above

330. The value of each bead in earth is
A) 1
B) 3
C) 5
D) 7

331. When did John Napier develop logarithm?
A) 1416
B) 1614
C) 1641
D) 1804

332. Which of the following terms is the most closely related to main memory?
A) Non volatile
B) Permanent C) Control unit D) Temporary

333. Which was the world’s first minicomputer and when was it
introduced?
A) PDP-I, 1958
B) IBM System/36, 1960
C) PDP-II, 1961
D) VAX 11/780, 1962

334. A group of magnetic tapes, videos or terminals usually under the control of one master is
A) Cylinder B) Surface C) Track
D) Cluster

335. The word length of a computer is measured in
A) Bytes
B) Millimeters
C) Meters
D) Bits

336. What type of memory is not directly addressable by the CPU and requires special softw3are called EMS (expanded memory specification)?
A) Extended B) Expanded C) Base
D) Conventional

337. Which unit holds data permanently?
A) Input unit
B) Secondary storage unit
C) Output Unit
D) Primary Memory Unit

338. Before a disk can be used to store data. It must be                
A) Formatted
B) Reformatted
C) Addressed
D) None of the above

339. Computer system comprises of major units
A) input unit, output unit, control unit
B) input unit, output unit, control unit and storage
C) input unit, output unit, central processing unit and storage unit
D) input, output and storage units

340. The first general purpose electronic digital computer in the world was
A) UNIVAC B) EDVAC C) ENIAC
D) All of above

341. Signals can be analog or digital and a computer that processes the both type of signals is known as
A) Analog computer B) Digital Computer C) Hybrid Computer
D) Mainframe Computer

342. High level language is also called
A) Problem oriented language
B) Business oriented language
C) Mathematically oriented language
D) All of the above

343. Human beings are referred to as Homosapinens, which device is called Sillico Sapiens?
A) Monitor
B) Hardware
C) Robot
D) Computer


344. Which of the following file organization is most efficient for a file with a high degree of file activity?
A) Sequential
B) ISAM C) VSAM
D) B-Tree Index

345. Which of the following is associated with error detector?
A) Odd parity bit
B) Even parity bit
C) Both of the above
D) None of above

346. Magnetic tape can serve as
A) Secondary storage media
B) Output media
C) Input media
D) All of the above

347. Which company is the biggest player in the microprocessor industry?
A) Motorola
B) IBM C) Intel D) AMD

348. The first digital computer built with IC chips was known as
A) IBM 7090
B) Apple ? 1
C) IBM System / 360
D) VAX-10

349. EBCDIC can code up to how many different characters?
A) 256
B) 16
C) 32
D) 64

350. MICR stands for
A) Magnetic Ink Character Reader
B) Magnetic Ink Code Reader C) Magnetic Ink Cases Reader D) None




301-B     302-C     303-B     304-A    305-B     306-D    307-A    308-D    309-D    310-D
311-B     312-D    313-C     314-D    315-C     316-D    317-C     318-B     319-B     320-A
321-B     322-B     323-A    324-B     325-B     326-B     327-B     328-D    329-D    330-A
331-B     332-D    333-A    334-D    335-D    336-B     337-B     338-A    339-C     340-A
341-C     342-D    343-D    344-A    345-C     346-A    347-C     348-C     349-A    350-A

कोई टिप्पणी नहीं:

टिप्पणी पोस्ट करें