Computer GK-13 - GK Study

Breaking

Computer GK-13

Computer General knowledge for all competitive exam like ibps,ssc,mppsc,vyapam,RRB. Don't forget to follow our website to get notifications on your email



451. Dot-matrix is a type of
A) Tape
B) Printer
C) Disk
D) Bus

452. Which is not consisted in a processor
A) ALU
B) CU
C) Memory
D) Registers

453. IBM 1401 is the first computer to enter in Nepal. It belonged to
A) First Generation
B) Second Generation
C) Third Generation
D) Froth Generation

454. The Third Generation Computer was made with             .
A) Vacuum Tube
B) Discrete Components
C) IC
D) Bio Chips

455. Which of the following are the two main components of the
CPU?
A) Control Unit and Registers
B) Registers and Main Memory
C) Control unit and ALU D) ALU and bus

456. Fifth generation computer is also known as
A) Knowledge information processing system
B) Very large scale integration
C) Both of above
D) None of above

457. Second Generation computers were developed during
A) 1949 to 1955
B) 1956 to 1965
C) 1965 to 1970
D) 1970 to 1990

458. What is the name of the computer terminal which gives paper printout?
A) Display screen
B) Soft copy terminal C) Hard copy terminal D) Plotter

459. Programs are executed on the basis of a priority number in a
A) Batch processing system
B) Multiprogramming
C) Time sharing
D) None of these

460. When was Apple Macintosh II microcomputer introduced in the market?
A) 1964
B) 1970
C) 1983
D) 1986

461. When was the world’s first laptop computer introduced in the market and by whom?
A) Hewlett-Packard
B) Epson, 1981
C) Laplink traveling software In1982
D) Tandy model-2000, 1985

462. Today’s computer giant IBM was earlier known by different
name which was changed in 1924. What was that name?
A) Computer Tabulating Recording Co.
B) The Tabulator Ltd.
C) International Computer Ltd.
D) None of above

463. The personnel who deals with the computer and its management put together are called
A) Software
B) Human ware
C) Firmware
D) Hardware


464. Which of the following is input device?
A) scanner B) speaker C) monitor D) projector

465. Which of the following is true?
A) Fields are composed of bytes
B) Records are composed of fields
C) Fields are composed of characters
D) All of above

466. Who built the world’s first electronic calculator using
telephone relays, light bulbs and batteries?
A) Claude Shannon
B) Konrard Zues
C) George Stibits
D) Howard H. Aiken

467. WAN is a most used abbreviation in Networking, what is its full form?
A) WAP Area Network
B) Wide Area Network
C) Wide Array of Network
D) Wireless Access Network

468. In which language is source program written?
A) English
B) Symbolic C) High level D) Temporary

469. Which of the following is correct acronym of VGA?
A) Video Graphics Array
B) Visual Graphics Array
C) Volatile Graphics Array
D) Video Graphics Adapter

470. A song being played on computer speaker is
A) hard output
B) soft output
C) both hard and soft output
D) neither hard nor soft output

471. In the IBM PC-At, what do the words AT stand for
A) Additional Terminals B) Advance technology C) Applied technology
D) Advanced terminology

472. Size of the primary memory of a PC ranges between
A) 2KB to 8KB
B) 64KB & 256KB C) 256KB & 640KB D) None of these

473. What is the number of read-write heads in the drive for a 9- trac magnetic tape?
A) 9
B) 16
C) 18
D) 27

474. Apple company used chips from           for its computers
A) Intel
B) Motorola
C) Both of above
D) None of above

475. Which of the following is a feature of fifth generation computers?
A) Use of natural language
B) artificial intelligence
C) bio-chips
D) All of above

476. Charles Babbage was awarded by Royal Society for his
A)            Difference Engine
B)            Analytic Engine
C)            Binary System in Analytic Engine
D)           His concept of input, mill, output and storage

477. A computer which CPU speed around 100 million instruction per second and with the word length of around 64 bits is known as
A) Super computer B) Mini computer C) Micro computer
D) Macro computer

478. When we look at the cost, which of the following computer is most expensive?
A) Mainframe Computer
B) Mini Computers C) Micro Computers D) Super Computers

479. Which of the following will happen when data is entered into a memory location?
A) It will add to the content of the location
B) It will change the address of the memory location
C) It will erase the previous content
D) It will not be fruitful if there is already some data at the location

480. Which device is used as the standard pointing device in a
Graphical User Environment?
A) Keyboard
B) Mouse
C) Joystick
D) Track ball

481. Mini computers and micro computers are from which generation of computers?
A) First
B) Second
C) Third
D) Fourth

482. Pick the one that is used for logical operations or comparisons such as less than equal to or greater than. A) Arithmetic and Logic Unit
B) Control Unit
C) Both of above
D) None of above

483. The operating speed of third generation computer was
A) Milliseconds B) Microseconds C) Nanoseconds D) Picoseconds

484. Which of the following is true?
A) Mark I was 8 feet long B) Mark I was 2 feet long C) Mark I was 40 feet long D) None of above

485. Charles Babbage is considered the father of modern computers because
A) of his difference engine
B) of his analytical engine
C) his concept of input, mill and output
D) All of above

486. Which of the following is used only for data entry and storage, and never for processing?
A) Mouse
B) Dumb terminal
C) Micro computer
D) Dedicated data entry system


487. What was the first computer brought in Nepal?
A) ICL/2950
B) ENIAC
C) IBM 1401
D) None of above

488. The primary advantage of key-to-tape data entry system is
A) A large percentage of editing can be performed at the time of data entry
B) Key verification is easily performed
C) The tape is reusable
D) Keying errors can be detected as they occur.

489. Basic is              language.
A) a procedural
B) an object oriented
C) both A and B
D) none of the above

490. A computer Program that translates one program instruction at a time into machine language is called a/an
A) Interpreter
B) CPU
C) Compiler
D) Simulator

491. Which of the following have the fastest access time?
A) Semiconductor Memories
B) Magnetic Disks C) Magnetic Tapes D) Compact Disks

492. The first electronic general purpose digital computer built by Eckert and Mauchly called ENIAC did not work on the stored program concept. How many numbers could it store in its internal memory?
A) 100
B) 20
C) 40
D) 80

493. The computer that process both analog and digital is called
A) Analog computer B) Digital computer C) Hybrid computer
D) Mainframe computer

494. What was the name of the first commercially available microprocessor chip?
A) Intel 308
B) Intel 33
C) Intel 4004
D) Motorola 639

495. Which of the following class of computers can process physical quantities such as speed?
A) Analog Computers B) Digital Computers C) Hybrid Computers D) None of above

496. How many types of storage loops exists in magnetic bubble memory
A) 8
B) 4
C) 16
D) 2

497. When did IBM introduce the 20286 based PC/AT?
A) 1982
B) 1984
C) 1985
D) 1989

498. The silicon chips used for data processing are called
A) RAM chips
B) ROM chips
C) Micro processors
D) PROM chips

499. Which computers used operating systems by Microsoft?
A) IBM PCs
B) Apple/Macintosh PCs
C) IBM Compatibles
D) Both A & C

500. One of the main feature that distinguish microprocessors from micro-computer is
A) Words are usually large in microprocessors
B) Words are shorter in microprocessors
C) Microprocessor does not contain I/O device
D) Exactly the same as the machine cycle time



451-B     452-C     453-B     454-C     455-C     456-A    457-B     458-C     459-B     460-C
461-B     462-B     463-B     464-A    465-D    466-C     467-B     468-C     469-A    470-B
471-B     472-C     473-A    474-B     475-D    476-A    477-A    478-D    479-C     480-B
481-D    482-A    483-C     484-D    485-C     486-B     487-C     488-C     489-A    490-A
491-A    492-B     493-C     494-C     495-A    496-D    497-B     498-C     499-D    500-C

दोस्तों यदि आप को इस जानकारी में कोई त्रुटि या कोई गलती लगे तो कृपया हमें कमेंट बॉक्स में बताएं तथा यह जानकारी  अच्छी लगे तो वेबसाइट को सब्सक्राइब   करें और अपने दोस्तों के साथ शेयर करें**For more information like this pleas visit our website dally and subscribe this website thank you**

कोई टिप्पणी नहीं:

टिप्पणी पोस्ट करें