India's symbols(भारत के प्रतीक) - GK Study

Breaking

India's symbols(भारत के प्रतीक)


 Question and answer releted to india's symbols and identities


1.What is the india’s National Flag  

Ans.Tiranga

2.What is the india’s National Anthem  

Ans.Jana Gana Mana

3.What is the india’s National song  

Ans.Vande Mataram

4.What is the india’s National Currency  

Ans.Indian Rupee

5.What is the india’s National Emblem 

Ans.The national emblem of India is adopted from Lion Capital of Ashoka at Sarnath,features four 
Asiatic lions. Emblem symbolizing power, courage, confidence and at the bottom is a horse and a bull with beautiful wheel Dharma chakra at centre.

6.What is the india’s National Pledge 

Ans. भारत मेरा देश है।
सब भारतवासी मेरे भाई बहन हैं।
मैं अपने देश से प्रेम करता हैं।
इसकी समृद्ध एवं विविध संस्कृति पर मुझे गर्व है।
मैं सदा इसका सुयोग्य अधिकारी बनने का प्रयत्न करता रहूँगा।
मैं अपने माता पिता, शिक्षको एवं गुरुजनो का सम्मान करूँगा और प्रत्येक के साथ विनीत रहूँगा।
मैं अपने देश और देशवाशियों के प्रति सत्यनिष्ठा की प्रतिज्ञा करता हूँ।
इनके कल्याण एवं समृद्धि में ही मेरा सुख निहित है।

7.What is the india’s National Calendar 

 Ans.Saka Calendar(चैत्र ,वैशाख ,ज्येष्ठ (जेठ), आषाढ़ , श्रावण (सावन)........)

8.What is the india’s National River  

Ans.Ganges

9.What is the india’s National Flower  

Ans.Indian Lotus

10.What is the india’s National Fruit  

Ans.Mango

11.What is the india’s National Tree 

 Ans.Indian Banyan

12.What is the india’s National Animal  

Ans.Bengal Tiger

13.What is the india’s National Bird  

Ans.Indian Peacock

14.What is the india’s National Aquatic Animal  

Ans.Ganges River Dolphin

15.What is the india’s National Reptile  

Ans.King Cobra

16.What is the india’s National Heritage Animal  

Ans.Indian Elephant

17.What is the india’s National Language  

Ans. Hindi

 18.What is the india’s National Game  

Ans. Hockey

 19.What is the india’s National Book  

Ans. Gita

 20.What is the india’s National Mountain  

Ans. Nanda Devi

21.What is the india’s  National Aquatic Reptile  

Ans. Gharial

22.What is the india’s National Aquatic Bird  

Ans. Kingfisher

23. What is the india’s National Amphibian 

Ans. Purple Frog

 24.What is the india’s National Land Bird  

Ans. Indian Bustard

25. What is the india’s National Heritage Mammal  

Ans. Gray Langur

 26.What is the india’s National Heritage Bird  

Ans. Brahminy Kite or Indian Eagle




**If any mistake in it please tell us. For more information like this pleas visit our website dally and subscribe this website thank you**





कोई टिप्पणी नहीं:

टिप्पणी पोस्ट करें