Computer GK-1(one liners) - GK Study

Breaking

Computer GK-1(one liners)

Computer General knowledge for all competitive exam    

1. The device used to carry digital data on analog lines is called

Ans. modem

2. The portion of the CPU that coordinates the activities of all other computer components is the
Ans. Control unit
3. Step-by-step instructions that run the computer are

Ans. Programs

4. The process of writing computer instructions in a programming language is known as

Ans.  Coding

5. Which of the following refers to too much electricity and may cause a voltage surge?

Ans. Spike

6. the following is possible with open architecture?

Ans. Use to upgrade and add new devices as they come on the market

7. ________ are special visual and sound effects contained in a presentation graphics file.

Ans. Animation

8. Rules for exchanging data between computers are called

Ans. Protocol

9. Which of the following is used to write Web pages?

Ans. HTML

10. ________ is the most important/powerful computer in a typical network.

Ans. Network server

11. Raw, unprocessed facts, including text, numbers, images, and sounds, are called

Ans. Data

12. The primary job of an operating system is to manage-

Ans. Resources

13. What is Cache RAM?

Ans. Fast memory used for data that is accessed often

14. Fire wire is same as:

Ans. IEEE 1394

15. Which of the following circuit is used as a „Memory device‟ in computers?

Ans. Flip-Flop

16. _____________ is a device that connect two LAN or two segment of the same LAN.

Ans. Bridges

17. Microsoft„s SQL server is the fasted growing ____________?

Ans. DBMS

18. Which of the following are objects in an access data base?

Ans. Macros module

19. The computer device primarily used to provide hard copy is the:

Ans.Line printers

20. ______________ is a collection of data that is organized so that its contents can easily be accessed manage and updated.

Ans. Database

21. Arranging of data in a logical sequence is knows as ____________.

Ans. Sorting

22. While working with MS-Dos which command transfers a specific file from one disk to another?

Ans. Copy

23. ____________ controls the way in which the computer system functions and provides a means by which users can interact with the computer.

Ans.the operating system

24. The operating system is the most common type of ____________software.

Ans. System

25. ____________ are specially designed computer chips that reside inside other devices, such as your car or your electronic thermostat.

Ans. Embedded Computer

26. To navigate to a new web page for which you know the URL, type that URL in the browser's _______ and press Enter.

Ans. Address bar

27. The CPU, also called the _________when talking about PCs, does the vast majority of the processing for a computer.

Ans . Microprocessor

28. What is the difference between a CD- ROM and a CD-RW ?

Ans. They are the same-just two different terms used by different manufacturers

29. The steps and tasks needed to process data, such as responses to questions or clicking an icon, are called:

Ans. Instruction

30. Fifth generation computer is also known as

Ans. Knowledge Information processing System

31. The computer that process both analog and digital is called

Ans. Hybrid Computer

32. What is the term for how words will appear on a page?

Ans. Text formatting

33. The process of a computer receiving information from a server on the Internet is known as

Ans. Downloading

34. Office LANs that are spread geographically apart on a large scale can be connected using a corporate

Ans. LAN

35. What is correcting errors in a program called?

Ans. Debugging

36. The output quality of a printer is measured by-

Ans. Dot per sq inch

37. In analog computer –

Ans. Input is never converted to digital form

38. The system unit of a personal computer typically contains all of the following except:

Ans. Modem

39. A computer program that converts an entire program into machine language is called a/an –

Ans. Compiler

40. All of the following are examples of real security and privacy risks

Ans. Spam 

41. Who designed the first electronic computer ENIAC?

Ans. J Presper Eckert and John W Mauchly

42. Who invented the high level language „C‟?

Ans. Dennis M Ritchie

43. _________ are specially designed computer chips reside inside other devices, such as your car or your electronic thermostat.

Ans. Embedded Computer

44. The operating system creates ________ from the physical Computer.

Ans. Virtual computers

45. A Person who designs program, operate and maintain computer equipment refers to-

Ans. Programmer

46. Which of the following is an example of connectivity?

Ans. Internet

47. Human beings are referred to as Homosapinens, which device is called Sillico Sapiens?

Ans. Computer

48. An error in software or hardware is called a bug. What is the alternative computer jargon for it?

Ans. Glitch

49. Granting an outside organization access to internet web pages is often implemented using a(n)-

Ans. Extranet

50. Modern Computer are very reliable but they are not

Ans. Infallible

51. Most Advanced form of ROM is-

Ans. EEPROM

52. Laptops was invented by-

Ans. Adam Osborne

53. Personal computers use a number of chips mounted on a main circuit board. What is the common name for such boards?

Ans. Motherboard


**For more information like this pleas visit our website dally and subscribe this website thank you**

कोई टिप्पणी नहीं:

टिप्पणी पोस्ट करें