Computer GK-6 - GK Study

Breaking

Computer GK-6


                                                           Computer GK-6

1. What was the expected feature of fifth generation computers when Japan started FGCS?

A) Operating Systems B) Parallel Processing C) ULSI

D) None of above

 

2. Which of the following memory medium is not used as main memory system?

A) Magnetic core B) Semiconductor C) Magnetic tape

D) Both semiconductor and magnetic tape

 

3. The storage subsystem in a microcomputer consists mainly of

    or     media with varying capacities

A) Memory or video

B) Magnetic or optical C) Optical or memory D) Video or magnetic

 

4. Programs designed to perform specific tasks is known as

A) system software

B) application software

C) utility programs

D) operating system

 

5. Computer operators

A) writes computer programs for specific problems

B) operate the device which input and output data from the computer

C) normally require a college degree in computer science

D) all of the above

 

 

6. Which of the following is not anti-viruses software?

A) NAV

B) F-Prot C) Oracle D) McAfee

 

7. What is a compiler?

A) A compiler does a conversion line by line as the program is run

B) A compiler converts the whole of a higher level program code into machine code in one step

C) A compiler is a general purpose language providing very efficient execution

D) None of the above

 

8.             computers are also called personal computers

A) Mainframe Computer

B) Mini Computers C) Micro Computers D) Super Computers

 

9. Which of the following is not input unit device?

A) scanner B) camera C) plotter D) digitizer

 

10. Identify the correct statement A) IBM PCs used RISC CPU designs B) Macintosh used CISC CPU design C) IBM used CISC CPU design

D) None of above is true

 

11. Which of the following statement is false?

A) Mechanical analog computers have existed for thousands of years

B) There are mechanical analog computers and electronic analog computers.

C) All electronic computers are digital computers

D) All of above are false

 

12. Which of the following require large computers memory?

A) Imaging B) Graphics C) Voice

D) All of Above

 

13. Which of the following is machine independence program?

A) High level language B) Low level language C) Assembly language D) Machine language

 

14. When was the first electro-mechanical computer developed?

A) 1880

B) 1990

C) 1944

D) None of above

 

15. The first machine to successfully perform a long series of arithmetic and logical operations was:

A) ENIAC B) Mark-I

C) Analytic Engine

D) UNIVAC-1

 

16. Which one is the largest space?

A) kilobyte B) petabyte C) terabyte D) gigabyte

 

17. FORTRAN programming language is more suitable for          

A) Business Applications

B) Marketing Applications C) Scientific Applications D) None of the above

 

18. The brain of any computer system is

A) Control Unit

B) Arithmetic Logic Unit

C) Central Processing Unit

D) Storage Unit

 

19. Analog computer works on the supply of

A) Continuous electrical pulses

B) Electrical pulses but not continuous

C) Magnetic strength

D) None of the above

 

20. An error in software or hardware is called a bug. What is the alternative computer jargon for it?

A) Leech B) Squid C) Slug D) Glitch

 

21. The advantage of COM are its     and             

A) Compact size; speed readability

B) Compact size, speed

C) Readability; speed

D) Low cost; readability

 

22. The BIOS is the abbreviation of             .

A) Basic Input Output System B) Best Input Output System C) Basic Input Output Symbol D) Base Input Output System

 

23. Which printer is very commonly used for desktop publishing?

A) Laser printer

B) Inkjet printer

C) Daisywheel printer

D) Dot matrix printer

 

24. IBM 1401 is

A) First Generation Computer

B) Second Generation Computer

C) Third Generation Computer

D) Fourth Generation Computer

 

25. Most of the first generation computers were

A) Special purpose computers B) General purpose computers C) Both of above

D) None of above

 

26. Floppy disks typically in diameter

A) 3

B) 5.25

C) 8

D) All of above

 

27. The output quality of a printer is measured by

A) Dot per inch

B) Dot per sq. inch

C) Dots printed per unit time

D) All of above

 

28. On a PC, how much memory is available to application software?

A) 24 KB B) 760 KB C) 640 KB D) 560 KB

 

29. In a computer          is capable to store single binary bit.

A) Capacitor B) Flip flop C) Register D) Inductor

 

 

30. What does DMA stand for?

A) Distinct Memory Access B) Direct Memory Access C) Direct Module Access

D) Direct Memory Allocation

 

31. Who invented Integrated Circuits?

A) Jack Kilby

B) Robert Noyce C) Both of above D) None of above

 

32. Operating system, editors, and debuggers comes under?

A) System Software

B) Application Software

C) Utilities

D) None of the above

 

33. One computer that is not considered a portable is

A) Minicomputer

B) Laptop computer

C) Notebook computer

D) All of above

 

34. Which of the following is not an electronic computer?

A) ENIAC B) ABC

C) UNIVAC

D) EDVAC

 

35. What is the name of the display feature that highlights are of the screen which requires operator attention?

A) Pixel

B) Reverse video C) Touch screen D) Cursor

 

36. Which is the largest computer?

A) Mainframe Computer

B) Mini Computers C) Micro Computers D) Super Computers

 

37. Which of the following are the best units of data on an external storage device?

A) Bits

B) Bytes

C) Hertz

D) Clock cycles

 

38. The personal computer industry was started by

A) IBM

B) Apple

C) Compaq

D) HCL

 

39. What is meant by a dedicated computer?

A) Which is used by one person only

B) Which is assigned one and only one task

C) Which uses one kind of software

D) Which is meant for application software

 

40. Which programming languages are classified as low level languages?

A) Basic, COBOL, FORTRAN B) Prolog 2, Expert Systems

C) Knowledge based Systems

D) Assembly Languages

 

41. What was the main disadvantage of vacuum tubes?

A) They were larger in size

B) They consumed a lot of electricity

C) They produced heat and often burned out

D) The operation cost was high

 

42. Registers, which are partially visible to users and used to hold conditional, are known as

A) PC

B) Memory address registers C) General purpose register D) Flags

 

43. Which is not a computer of first generation?

A) ENIAC

B) UNIVAC

C) IBM 360

D) IBM 1401

 

44. Registers which are partially visible to users and used to hold conditional codes (bits set by the CPU hardware as the result of operations), are known as

A) PC

B) Flags

C) Memory Address Registers

D) General Purpose Registers

 

45. Who invented vacuum tubes?

A) John Bardeen

B) William Shockley

C) Lee de Forest

D) All of above

 

46. An approach that permits the computer to work on several programs instead of one is

A) On-line thesaurus

B) Multiprogramming

C) Over lapped processing

D) Outline processor

 

47. Who suggested Stored Program Concept

A) John Mauchley

B) J.P. Eckert

C) John Neumann

D) Joseph Jacquard

 

48. The central processing unit (CPU) consists of

A) Input, output and processing

B) Control unit, primary storage, and secondary storage C) Control unit, arithmetic-logic unit and primary storage D) Control unit, processing, and primary storage

 

49. The notable features like keyboards, monitors, GUI were developed in

A) First generation

B) Second generation

C) Third generation

D) Fourth generation

 

50. UNIVAC is

A) Universal Automatic Computer

B) Universal Array Computer

C) Unique Automatic Computer

D) Unvalued Automatic Computer

 

 

 

 

 

 

1-B     2-C     3-B     4-B     5-B     6-C     7-B     8-C     9-C     10-C

11-C     12-D    13-A    14-C     15-B     16-B     17-C     18-C     19-A    20-D

21-A    22-A    23-A    24-B     25-A    26-D    27-B     28-C     29-B     30-B

31-C     32-A    33-A    34-B     35-B     36-A    37-B     38-A    39-B     40-D

41-C     42-C     43-D    44-B     45-C     46-C     47-C     48-C     49-C     50-A

 

 

 

कोई टिप्पणी नहीं:

टिप्पणी पोस्ट करें