Computer GK-14 - GK Study

Breaking

Computer GK-14

Computer General knowledge for all competitive exam like ibps,ssc,mppsc,vyapam,RRB. Don't forget to follow our website to get notifications on your email




501. Napier’s Bones were invented in
A) 1614
B) 1617
C) 1620
D) None of above

502. One computer that is not considered a portable computer is
A) Minicomputer
B) A laptop computer
C) Tablet PC
D) All of the above

503. Computers built before the First Generation of computers were:
A) Mechanical
B) Electro-mechanical
C) Electrical
D) None of these

504. Which of the following is a way to access secondary memory?
A) Random access memory
B) Action method
C) Transfer method
D) Density method

505. What is System Analysis?
A) The design of the screen the user will see and use to enter or display data
B) System analysis defines the format and type of data the program will use
C) System Analysis involves creating formal model of the problem to be solved
D) None of the above

506. Which of the following devices have a limitation that we can only store information to it but cannot erase or modify it?
A) Floppy Disk
B) Hard Disk C) Tape Drive D) CDROM

507. Which is an item of storage medium in the form of circular plate?
A) Disk
B) CPU
C) Printer
D) ALU
508. Daisy wheel printer is a type of
A) Matrix printer
B) Impact printer
C) Laser printer
D) Manual printer

509. A number system that has eight different symbols to represent any quantity is known as
A) Binary
B) Octal
C) Decimal
D) Hexadecimal



510. The two basic types of record access methods are:
A) Sequential and random B) Sequential and indexed C) Direct and immediate D) Online and real time

511. Artificial Intelligence is associated with which generation?
A) First Generation
B) Second Generation
C) Fifth Generation
D) Sixth Generation

512. One of a class of storage device devices that can access storage locations in any order is
A) DTE
B) DASD C) DDE D) DDE

513. The actual execution of instructions happens in
A) ALU B) CU
C) Memory
D) None of above

514. Floppy disks are available in
A) Single side single density B) Single side double density C) Both of above
D) None of above

515. Which of the following is not electro-mechanical computer?
A) Z3
B) ABC
C) mark I D) ENIAC

516. Which of the following is a programming language?
A) Lotus
B) Pascal
C) MS-Excel
D) Netscape

517. Which converts the user data into machine readable form?
A) input unit, output unit, control unit
B) central processing unit
C) output unit
D) decoder unit

518. In what respect human beings are superior to computers?
A) Diligence
B) Intelligence
C) Slavery
D) Reliability

519. As compared to the secondary memory, the primary memory of a computer is
A) Large B) Cheap C) Fast
D) Slow

520. The language that the computer can understand and execute is called
A) Machine language
B) Application software
C) System program
D) All of above

521. How was the generation of computer classified?
A) by the device used in memory & processor
B) by the speed of computer
C) by the model of the computer
D) by the accuracy of computer

522. Which of the following is not a feature of first generation computers
A) They used vacuum tubes or valves as main electronic component
B) They consumed lots of electricity and produced excessive heat
C) They used machine language and assembly language to program the machine
D) None of above

523. CAD stands for
A) Computer aided design
B) Computer algorithm for design C) Computer application in design D) All of the above

524. Which of the following memories has the shortest access times?
A) Cache memory
B) Magnetic bubble memory
C) Magnetic core memory
D) RAM

525. A small or intelligent device is so called because it contains within it a
A) Computer
B) Microcomputer C) Programmable D) Sensor

526. Which of the following is not a primary storage device?
A) Magnetic tape
B) Magnetic disk
C) Optical disk
D) All of above

527. Who invented Analytical engine?
A) Blaise Pascal
B) George Bool
C) Charles Babbage
D) Dr. Herman Hollerith

528. CPU speed of a personal computer is
A) 32 KIPS
B) 100 KIPS C) 1 MIPS
D) None of these

529. Circular division of disks to store and retrieve data are known as
A) tracks
B) sectors
C) cycles
D) rings

530. Which statement is valid?
A) 1KB = 1024 bytes
B) 1 MB=2048 bytes
C) 1 MB = 1000 kilobytes
D) 1 KB = 1000 bytes

531. The least significant bit of the binary number, which is equivalent to any odd decimal number, is:
A) 0
B) 1
C) 1 or 0
D) 3

532. The latest PC keyboards use a circuit that senses the movement by the change in its capacitance,
A) Capacitance keyboard B) Mechanical keyboard C) Qwerty keyboard
D) Dvorak keyboard

533. The Stepped Reckoner was invented by
A) John Napier
B) William Oughtred C) Gottfried Leibnitz D) Blaise Pascal


534. A term used to describe interconnected computer configuration is
A) Multiprogramming
B) Modulation
C) Multiprocessing
D) Micro program sequence

535. While inserting a diskette into the diskette drive of a PC, the
diskette’s label side should face
A) East
B) North C) South D) Up

536. Most of the inexpensive personal computers do not have any disk or diskette drive. What is the name of such computes?
A) Home computers
B) Diskless computers
C) Dedicated computers
D) General purpose computers

537. What is a light pen?
A) Mechanical Input device
B) Optical input device
C) Electronic input device
D) Optical output device

538. Which of the following class of computers can not support multiple users simultaneously?
A) Mainframe Computer
B) Mini Computers
C) Micro Computers
D) All of them can support

539. Which of the following is considered first computer in the world?
A) Z3
B) ABC
C) Mark I
D) None of above

540. When a key is pressed on the keyboard, which standard is used for converting the keystroke into the corresponding bits?
A) ANSI B) ASCII
C) EBCDIC D) ISO

541. In order to play and hear sound on a computer, one needs:
A) a sound card and speakers
B) a microphone
C) all of them required
D) none of them required

542. Which of the following devices can be sued to directly image printed text?
A) OCR B) OMR C) MICR
D) All of above

543. For which of the following computers can’t be used?
A) gathering data B) calculating data C) comparing data D) Arranging data

544. Which of the following is called low level languages?
A) Machine language B) Assembly language C) Both of the above D) None of above

545. A factor which would strongly influence a business person to adopt a computer is its
A) Accuracy
B) Reliability
C) Speed
D) All of above

546. Who invented punched cards?
A) Charles Babbage
B) Dr. Herman Hollerith
C) Howard Aikin
D) Joseph Jacquard

547. Each model of a computer has a unique
A) Assembly of a computer
B) Machine language C) High level language D) All of the above

548. Which of the following is not a primary storage device?
A) Magnetic tape B) Magnetic disk C) Optical disk
D) All of the above

549. In a punched card system, data is processed by a
A) Keypunch machine, sorter and posting machine
B) Accounting machine, posting machine, and billing machine
C) Sorter, posting machine, and billing machine
D) Accounting machine, keypunch machine and sorter

550. Which device is required for the Internet connection?


A) Joystick B) Modem C) CD Drive D) NIC Card





501-B     502-A    503-B     504-A    505-C     506-D    507-A    508-B     509-B     510-A
511-C     512-B     513-A    514-C     515-D    516-B     517-A    518-B     519-C     520-A
521-A    522-C     523-A    524-A    525-D    526-D    527-C     528-B     529-A    530-A
531-A    532-A    533-C     534-A    535-D    536-B     537-B     538-C     539-C     540-A
541-A    542-A    543-A    544-C     545-D    546-D    547-B     548-D    549-D    550-B

कोई टिप्पणी नहीं:

टिप्पणी पोस्ट करें